Quality management

Qualitätssicherung

Quality

  • From the receipt of goods to the finished menu in the canteens, we ensure product safety and hygiene in our canteens and cafeterias by complying with all legal standards and our HACCP concept.
  • All products are purchased in defined quality from selected, certified suppliers. We also attach great importance to regional products. Freshness is the be-all and end-all, especially when it comes to fruit and vegetables.
  • Wherever possible, we avoid using additives that have to be declared. Genetically modified foods are not used.

Suppliers

  • We support many suppliers from the region
  • Through centralised purchasing, transport routes can be kept short and environmentally harmful emissions can be reduced.

Hygiene concept

  • We implement the legal standard HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) in our canteens and cafeterias. This enables us to control and eliminate sources of danger at every stage from the receipt of goods to the finished menu at the food counter. Defined guidelines and limits provide the framework for product safety.
  • In all canteens, samples of all dishes are taken and kept frozen for 14 days in case guests complain about a meal. Compliance with defined guidelines and limits can be traced at any time. For this purpose, we document incoming goods inspections, temperature records or even training certificates of employees. External hygiene audits check all facilities for compliance with strict hygiene requirements.

Organic Certification

Our organic certification allows us to advertise organic products as "BIO".

  • What does organic farming mean?
    Organic farming is a holistic modern form of agriculture. In addition to the production of high-quality food, the focus is on the protection of the environment, nature and animals. The most important consequences: No genetic engineering, animal meal, antibiotics and fattening aids in the feed as well as chemical-synthetic fertilisation. Instead, a varied crop rotation in the fields for healthy soil and sustainable soil fertility.
  • What are the arguments in favour of using organic products?
    Organic products are good for the whole environment: less CO2 - a contribution to climate protection, less nitrate and pesticide residues in drinking water - a contribution to water protection. Studies show that organic products generally have more ingredients and fewer residues.
  • How are organic products controlled?
    The production, manufacture and sale of organic food are strictly regulated by law. The path from the farmer to the shop and kitchen counter can be traced without gaps. Every organic farm, whether producer or processor, is inspected at least once a year. Producers must disclose all recipes for inspection. If a farm violates the requirements, sanctions may be imposed. In addition, unannounced spot checks are also carried out.
  • How can I tell which products in our canteen are of organic quality?
    Organic components and organic dishes are indicated on the menu or at the serving counter.

Qualität

  • Ab dem Wareneingang bis zum fertigen Menü in der Mensa sorgen wir durch Einhaltung aller gesetzlichen Standards sowie unserem HACCP-Konzept für Produktsicherheit und Hygiene in unseren Mensen und Cafeterien.
  • Alle Produkte werden in definierter Qualität von ausgewählten, zertifizierten Lieferanten bezogen. Zudem legen wir großen Wert auf regionale Produkte. Frische ist das A und O; gerade bei Obst und Gemüse.
  • Auf deklarations­pflichtige Zusatz­stoffe verzichten wir, wo immer es geht. Gen­technisch veränderte Lebens­mittel werden nicht eingesetzt.

Lieferanten

  • Wir unterstützen viele Lieferanten aus der Region
  • Durch einen zentralisierten Einkauf können die Transportwege kurzgehalten und umweltschädliche Emissionen verringert werden.

Hygienekonzept

  • Wir setzen in unseren Mensen und Cafeterien den gesetzlichen Standard HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) um. Damit kontrollieren und beseitigen wir Gefahrenquellen vom Wareneingang bis zum fertigen Menü an der Essensausgabe in jeder Stufe. Definierte Richt/- und Grenzwerte geben den Rahmen für die Produktsicherheit.
  • In allen Mensen werden Rückstellproben aller Speisen genommen, die 14 Tage tiefgefroren aufbewahrt werden, falls Gästebeschwerden über ein Essen eingehen. Die Einhaltung definierter Richt/- und Grenzwerte ist jederzeit nachvollziehbar. Dazu dokumentieren wir Wareneingangsprüfungen, Temperaturaufzeichnungen oder auch Schulungsnachweise von Beschäftigten. Durch externe Hygieneaudits werden alle Einrichtungen auf die strengen Hygienevorgaben kontrolliert.

Bio-Zertifizierung

Durch unsere Bio-Zertifizierung dürfen wir Bio-Produkte als „BIO“ ausloben.

  • Was bedeutet ökologischer Landbau?
    Ökologischer Landbau ist eine ganzheitliche moderne Form der Landwirtschaft. Neben der Erzeugung von hochwertigen Lebensmitteln steht der Umwelt-, Natur- und Tierschutz im Vordergrund. Die wichtigsten Konsequenzen: Verzicht auf Gentechnik, Tiermehl, Antibiotika und Masthilfsmittel im Futter sowie chemisch-synthetische Düngung. Dafür eine vielseitige Fruchtfolge auf den   Feldern für einen gesunden Boden und eine nachhaltige Bodenfruchtbarkeit.
  • Was spricht für die Verwendung von Bio-Produkten?
    Bio-Produkte sind gut für die gesamte Umwelt: Weniger CO2 – ein Beitrag zum Klimaschutz, weniger Nitrat- und Pestizidrückstände im Trinkwasser – ein Beitrag zum Wasserschutz. Untersuchungen zeigen, dass Bio-Produkte in der Regel mehr Inhaltsstoffe und weniger Rückstände aufweisen.
  • Wie werden Bio-Produkte kontrolliert?
    Erzeugung, Herstellung und Verkauf von Bio-Lebensmitteln sind gesetzlich streng geregelt. Der Weg vom Landwirt zur Laden- und Küchentheke lässt sich lückenlos verfolgen. Jeder Bio-Betrieb, ob Erzeuger oder Verarbeiter, wird mindestens einmal pro Jahr kontrolliert. Hersteller müssen alle Rezepturen für die Kontrolle offenlegen. Verstößt ein Betrieb gegen die Auflagen, drohen Sanktionen. Darüber hinaus werden auch unangemeldete Stichprobenkontrollen durchgeführt.
  • Woran erkenne ich, welche Produkte in unserer Mensa in Bio-Qualität angeboten werden?
    Bio-Komponenten und Bio-Gerichte werden auf dem Speiseplan oder an der Essensausgabe kenntlich gemacht